Logistiek centrum Woensdrecht

Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) is verantwoordelijk voor het onderhoud en het materieelbeheer bij de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast ondersteunt het bedrijf de marine, landmacht en marechaussee bij de uitoefening van operationele taken. Het LCW voert naast inspecties, reparaties en gangbaar onderhoud ook hoger onderhoud uit. Het centrum doet dit bijvoorbeeld aan F-16-jachtvliegtuigen, Chinook- en Cougar-transporthelikopters, Apache-gevechtshelikopters, maritieme Lynx- en NH90-helikopters en PC-7-lesvliegtuigen.

Modificaties

Het hoger onderhoud omvat preventief en correctief onderhoud en het uitvoeren van modificaties. Een voorbeeld daarvan is PACER ICCS (Improvement of Capabilities and Sustainment of Structure), een programma waarbij de elektronische systemen en het plaatwerk van de F-16 worden vervangen, waardoor het toestel ook de komende jaren optimaal kan blijven presteren.

Grondgebonden systemen

Het centrum onderhoudt ook de systemen van de luchtverkeersbeveiliging, radio- en satellietverbindingen, radarapparatuur en monteert apparatuur in militaire voertuigen. Verder draagt het bedrijf zorg voor missieondersteuning en vliegtuigberging. Bij dat laatste kan het gaan om luchtmachtvliegtuigen die een noodlanding hebben gemaakt, maar ook om toestellen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen bij graafwerkzaamheden.

Materieelbeheer

Een andere kerntaak van het LCW is het beheren van materieel. Bevoorrading van andere vliegbases in Nederland en de eigen afdelingen op de LCW-locaties Woensdrecht, Dongen, Rhenen en Den Helder is onderdeel van die taak.